Moors landgoed wordt vijfsterrenhotel


In de kamers is er nog plaats voor een dansje deux


Ooit een Moors paleis, nu een hotel vol charme

De vroegere Spaanse grootgrondbezitters hadden op hun finca (landgoed) een haciënda (woonhuis) en verschillende 'cortijo's', waar de landarbeiders verbleven en stieren en paarden werden gekweekt. Vooral in het westen van Andalusië liggen nog heel wat cortijo's en haciënda's over het platteland verspreid. Vele ervan zijn inmiddels ingericht als luxehotels. Cortijo Soto Real in Utrera, op 50 km van Sevilla en Jerez de la Frontera, is zo'n buitengewoon landgoed van 2.400 hectare in Moorse stijl, dat tot voor enkele jaren eigendom was van een Arabische prins, die het gebruikte als zijn jachtdomein.

Maar omdat hij er nauwelijks verbleef en de rekeningen ondertussen iets te hoog opliepen, deed hij het van de hand aan een groep Belgische investeerders. Die toverden Cortijo Soto Real om tot een exclusief hotel met 24 suites, met zicht op de omliggendev heuvels en valleien van Andalusië. De fraaie aankleding van de salons, restaurants en kamers met respect voor de oorspronkelijke Andalusische bouwstijl, was in handen van Ann De Clerck, een telg uit de West-Vlaamse textielfamilie.

Hier kan je urenlang wandelen zonder het domein te moeten verlaten. De meeste kamers, mét jacuzzi, liggen rond een centraal plein, de patio, waar ook zich ook het gastronomisch restaurant Al Andalus bevindt. Wie nog meer privacy wil, kan terecht in de Casa del Toro, een villa met privézwembad, aan de Plaza de Toros die de vorm heeft van een mini-arena. De cortijo heeft zijn eigen manege met Arabisch-Andalusische paarden, quads, 4x4, en mountainbikes. Dichtbij liggen golfterreinen of je kan op (klei)duiven schieten. Het wellnesscentrum met binnenzwembad is het summum van verwennerij.